Saturday, July 17, 2010

Az ujonc klasszikus

Es hogy mi kerul ma teritekre? Hat makos guba!:) Valoszinuleg a legtobb blog sefnek ez egy ugymond alap desszert, de nem ugy nekem. Azt kell mondjam, a csaladom kimaradt a klasszikus guba keszitesekbol (bar nem tudom, itt, Erdelyben ez mennyire "klasszikus" edesseg), es igy nem tobb, mint 3 honapja keszitettem eloszor. Tortent ugyanis, hogy makimado batyom egy uzleti vacsora alkalmaval, roman kollegai felbuzdulasat tapasztalva e desszert irant, megkostolta, es szokas szerint jott az otlettel. Igy keszult el az elso kiadas, majd nemsoka a masodik, mert tenyleg nagyon nagyon nagyon...:) Az inspiralo recept nem epp a klasszikus gubat irja le, viszont mivel nagyon bevalt az "ujitas", igy egyelore ehhez tartom magam:)
Megjegyeznem, nem a jo oreg bagett kerult "tesztanak", mert az egyetlen bagettszeruseg akkor, ott, ez volt. De szerintem annyira nem is fontos, igaz?:)


Mit is? A gubahoz:
  • 1 db hosszu bagett (akar tobb is:))
  • 1/2 l tej
  • cukor (a makba izles szerint, a tejbe 2-3 evok.-al kerult)
  • vanilias cukor
  • 150 g daralt mak
  • keves vaj a "suteshez"

A kremhez:
  • 150 g lemon curd (ebbol a mennyisegbol nagyobb adag lesz, de hutoben jol tarolhato, es nagyon finom!) : 3 tojas, 2-3 citrom leve, 1 kk citromhej, 150 g cukor, 56 g szobahomersekletu vaj. A tojasokat, citromlevet es cukrot goz felett allando kavargatas mellett besurusitjuk (majonezhez hasonlo allag), a recept szerint ez mindossze 10 perc, nekem kb 40 percbe telt (tulzas nelkul!). Ezutan atszurhetjuk szitan, hogy ne legyenek csomok a krembe, de en ezt kihagytam, mivel nem lett "csomokas", lehet ez a majdnem egy oras kavarasnak tudhato be?!:)) Levesszuk a tuzrol, belevagjuk a vajat, ismet kavarunk, mig osszeall. Vegul beleszorjuk a reszelt citromhejat, es "osszehozzuk" a kremmel. Azonnal letakarjuk foliaval, hogy ne legyen "bore" a kremnek, majd hutoben tartjuk, mig meg nem majszoljuk:)
  • 150 g mascarpone
A vegso krem elkeszitesehez mindossze annyit kell tennunk, hogy a lemon curdot (citrom krem) osszeforgatjuk a mascarponevel. Es kesz is!:)
Hogyan is? A guba osszeallitasa:
Kivajazunk egy edenyt (tepsi, jenai, akarmi), amibe a guba kerul. Felszeleteljuk a bagettet (vagy egyeb kenyerfeleseget),a szeleteket elrendezzuk az edenyben. Kozben felforraljuk a tejet a cukorral es vanilias cukorral, es alaposan meglocsoljuk a reteg bagettet. Megszorjuk a cukros makkal, majd 2-3 evok kremet egyenletesen elkenunk. Ismet egy reteg bagett, cukros tej, cukros mak, es krem, tetejere cukros mak. Nekem ennyi volt, de termeszetesen akarhanyszor "retegelhetunk":) Nam-nam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails