Saturday, February 13, 2010

Cheesecake se, brownie is, es meg sok minden...:)

holdas-ordas "sajttorta":))


Miota meglattam eme gyonyoruseges fotot, azota listan van ez a cheesecake, sajttorta. Be kell vallanom, ez lett (volna) az elso sajttortam, es hat a kekszmania utan johetett egy kis frissites a familynek:) Igy tegnapelott a reggelem Dulce de Leche keszitessel indult. Jobban mondva az elokeszuletek mar azelott elkezdodtek, a megfelelo sajttkrem (ami jelen esetben philadelphia volt), az alapkeksz, valamint a zselatin(!?) beszerzesevel. Innen kezdtek ketelyeim adodni a sajt toltelekkel kapcsolatban... vajon jo lesz-e a mar emlitett sajt, es a zselatin?! Merthogy ugyebar tobb fele van, es hat eleg maceras amugy is az adagolasa... na de usse ko, ujabb kihivas, johet!:)
Nezzuk csak (a merlegem ujabban oz-ban is mer:))
Alaphoz: 20x20 cm-es tepsiben!(jenaiban)
  • 3 1/2 oz/ 1 csesze/ 100 g teljeskiorlesu keksz, esetemben zabfalatok
  • 2 evokanal cukor (1 oz, 30 g)
  • 3 evokanal szobahomersekletu vaj (1,5 oz/45 g)
Sajttoltelekhez:
  • 1 kiskanal zselatin
  • 1/4 csesze/ 60 ml tej
  • 8 oz/ 230 g szobahomersekletu sajtkrem "cream cheese" (esetemben Philadelphia)
  • 2 nagy tojas
  • 3/8 kk so
  • 1 csesze/ 250 ml/ 12 1/2 oz/ 355 g dulce de leche
Tetejere (csokimaz)
  • 3 oz/ 85 g 75-85%-os csokolade
  • 1/4 csesze/ 57 g vaj
  • 2 kk kukorica szirup (vagy agave...merem gondolni:))
Igen, ilyen szep es egyszeru. Es bonyolodik, merthogy a tepsi... nem is tudom miert, de ugy dontottem a "kedvenc" sutomben sutom, ami ugyebar nem 20x20-as (mint ahogy a recept azt megkivanja:)). El kell mondanom, hogy nekem nem sikerult jol... tobbnyire a tepsi merete miatt, azonban rengeteg blogon megtalalhato ez a recept, es mindegyik fantasztikusan nez ki. A finomsagarol meg odakat zengtek, akik kostoltak, tehat...:)
Kekszalap: osszetorjuk a kekszet, hozzaadjuk a cukrot majd a kisse olvadt vajat. Jol osszedolgozzuk a masszat, majd egyenletesen belesimitjuk a sutopapirral (vagy folia+ vaj) belelt tepsibe, 160 fokon 8-10 percet hagyjuk sulni. Kivesszuk a sutobol es hagyjuk hulni.
Toltelek: szorjuk bele a zselatint a tejbe, majd hagyjuk 2 percig pihenni.
Alaposan osszedolgozzuk a kremsajtot, a tojasokat, sot a zselatinos tejjel (mixerrel kozepes fokozaton kb 2 percig). Ovatos de hatarozott keveres mellett hozzaadjuk a Dulce de Leche-t. A kapott "masszat" raontjuk a kekszalapra, majd vizfurdoben sutjuk kb 45 percig, mig a sajt massza egyenletesen "osszeall". 2 orat pihentethetjuk a mar kikapcsolt sutoben, ezutan letakarva hutjuk legalabb 6 orat. Kerlek, ha olvassatok segitsetek (foleg ha mar volt sajttortas, zselatinos elmenyetek!)... Elso panaszom: az en ''masszam'' sehogy sem lett massza... szinte belefolyt a tepsibe...es elindult a lavina...mert elaztatta a kekszalapot, es innen mar nem beszelhetek klasszikus alap- ill toltelek szerkezetrol... inkabb egy kis sajt alap-kekszlap valahol feluton, majd ismet sajt toltelek, es mindez 2-3 cm magassagaban:)-ez a mar emlitett "tepsihiba''. 45 perc utan inkabb a klasszikus hold felszinhez hasonlitott a valami, amit a sutoablakbol kukucsoltam. Szornyuuuu, mi lett az en gyonyoru sajttortamboool?:DDD
Pihentettem itt es ott, es kozben tovabbkepzeltem a "megmento akciot''...:)
A kis lapos finomsag...hmmm, kell hozza egy "alap'', de mi legyen az? Mondjuk egy csupacsoki brownie Lebovitz urtol?! Legyen...ezzekkel a gondolatokkal indultam ismet keresoutra... es igy dontottem a mar emlitett kedvenc mesterem DdL-es csupacsoki brownie-ja mellett. De errol majd holnap:)
A lenyeg, hogy mikozben a browniet keszitettem, rajottem, hogy valoszinuleg "tul sok lesz a jobol", ha a ket csoda sutit osszeadom...hmmm, akkor mit is kezdjek az en lipilapi sajt"tortammal"?! Es akkor kezdtem fantazialgatni...legyen feher...kokusz, nagyon feher...csoki...fehercsoki, es kokusz...ez az!:)




Es mar meg is volt... A keksznel mar leirt kokuszkremhez hasonlot kevertem-kavartam, kettevagtam a lipilapit, az egyik felet megkentem a kokusszal, es hagytam hulni, mig a krem enyhen megdermedt...(legfelso "holdfelszin" kep:))




Ekkor rafektettem a sima "sajtlapot", fehercsoki felolvaszt, ra a tetejere, kokuszeso, majd ismet huto:)




Kozben mar jelez a suto, kesz a brownie (dupla adagbol, kisebb tepsiben, hogy meg veletlenul se... lipilapi2:))...errol holnap:)
Kellemes Valentin napot mindenkinek(nalam nem "szokas")!



2 comments:

Sajtkukac said...

Szia,nálunk már évek óta töretlen sikernek örvend a karamellás cheescake- mondjuk én a csokiréteget már merő dekadenciának érzetem, s jól el is hagytam :-)
http://www.sajtkukac.hu/?p=164
Zselatin helyett kis keményítőt szoktam belerakni és tényleg mindig isteni lett, ne add fel :-)

Orsibabba said...

Tenyleg nagyon kofi a tanacsert, jovo heten elkeszitem a recepted segitsegevel, es majd jelentkezem az eredmennyel!(amugy is a fejembe vettem, hogy addig lesz nalunk cheesecake factory, mig nem lesz olyan, amilyennek kell lennie!)
Kofi, a kis kezdo-ke:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails