Tuesday, August 10, 2010

Fekete erdő torta fondantba burkolva

A napokban volt a nővérem születésnapja és ezzel a tortával köszöntötte a család, mivel mostanába nagyon belejöttem a fondant készítésbe illetve díszítésebe, ezért a tortát is ezzel dekoráltam.


Hozzávalók:

  • Piskótához:
    • 4 tojás
    • 5 evőkanál hideg víz
    • 15 dkg cukor
    • 8 dkg étkezési keményítő
    • 2 dkg kakaó
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 10 dkg liszt
  • Krémhez:
    • 720 ml meggy kompót
    • 140 g cukor
    • 2 evőkanál zselatin
    • 400 g tejszín
    • 250 g mascarpone
    • 4 tasak vanilíás cukor
Szétválasztom a tojásokat. A tojások fehérjéből, a vízből és egy csipet sóból egy mixer segítségével kemény habot verek. Egyenként elkeverem benne a tojások sárgáját, majd ha ezzel készen vagyok apránként hozzáadom az étkezési keményítőt, a kakaót, a lisztet és a sütőport. Egy csatos tortaformát kibélelek sütőpapírral, belesimítom a tortamasszát és 40 percig sütöm.
A zselatint a egy kevés meggylével hagyom, hogy megpuhuljon, majd vízgőz felett hagyom, hogy teljesen felolvadjon, hozzáadom a cukorot, majd ha az is felolvadt akkor hozzáöntöm a meggykompóthoz. Hagyom, hogy megszilárduljon.
A tejszínből habot verek majd hozzáadom a mascarponet, a vanilíás cukrot és jól összekeverem. Ha a krémet túl lágynak érzem akkor zselatinnal segítek a dolgon (a tasak hátoldalán található utasítások szerint).
Ha a piskóta kihűlt akkor három részre vágom, visszahelyezem a legalsó lapot a tortaformába (azért fontos visszatenni, mert így tudnak a torta szeletek eltolódni), megkenem a meggy zselé felével, majd rásimítom a tejszínes krém egyharmadát. Ráhelyezem a második lapot és ugyanígy járok el. Végül a harmadik lapot teszem a tetejére, annyi különbséggel, hogy ezt megfordítva teszem rá, így a tortának a teteje teljesen egyenes lesz és nem vesz kárba semmi a piskótából. A maradék egyharamad tejszínes krém felét rásimítom a tetejére és hütőbe helyezem legalább egy órára. Ha letelt az egy óra, akkor kiveszem a tortát a hűtőből, leveszem a tortaforma oldalát és bekenem a torta szélét.
Erre jön rá a fondant.




Fondantina



2 comments:

Icus said...

Hát ez nagyon szép. És gondolom finom is.

Fondantina said...

Icus köszönöm a dícsérő szavakat, nagyon sokat jelent nekem.
Az igazság az, hogy a nyolcan ettünk a tortából és másadszor mér nem volt amit elővenni, mert egyből elfogyott

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails