Wednesday, July 14, 2010

Feheren a fekete


Minap kisse unottan szedelegtunk anyusommal a konyhaban, mivel mast nem nagyon tehettunk, hacsak nem akartunk vacogva szanaszet azni. Merthogy banatosan jelentem, nalunk Nincs Kanikula! Lehet, ez egyesek szamara inkabb orormhir lenne, de mostmar tenyleg unalmas ez a folytonos rossz ido, a hideg. El kell mondjam, irigykedve olvasom a "kanikulas" bejegyzeseket nap mint nap...:) Szoval igy esett, hogy ismet sutni tamadt kedvem, anyuskam szurta ki a receptet a Prevention magazin oldalain, es nagyon megtetszett.
Teljes szivbol tudom ajanlani mindenkinek, aki valami gyorsat, egyszerut, de megis elkepeszto finomat es kicsit "mast" szeretne kesziteni... akar kanikulaban is:) Bevallom, en meg nem talalkoztam hasonlo allagu sutivel. Puha, omlos, es megis keksz. Hadd lassuk...:)
Mibol is? (en sem vagyok kibekulve a cseszes es bogres (240-250 ml) mertekegyseggekkel, altalaban igyekszem atszamolni, de ez most igy sikerult:))
  • 3/4 bogre cukor
  • 1/2 bogre/114 g vaj
  • 1 tojasfeherje
  • 1/2 vanilia belseje
  • 2 bogre liszt
  • 1/2 bogre kakao
  • 1 1/2 kk szodabikarbona
  • 1/2 kk sutopor
  • 1/2 kk so
Bemelegitjuk a sutot 170 fokra. Egy minel nagyobb tepsit sutopapirral duplan kibelelunk (2 sutopapir/1 tepsi:)) Ja, kulon megemlitik, hogy az egyszeru(bb)seg kedveert hasznalhatunk sutopapir helyett... pergament papirt. Ezzel kapcsolatban csak egy kerdesem lenne...Mi a heck az
a pergament papir?! Ugy dereng, hogy valami nagyon osi papir, amire irtak?! Vagy...?! Mindegy. Csak meg nem talalkoztam a sutopapir ezen "egyszerubb" valtozataval.:) Persze, ha ezt lelkesen mas is hasznalja, nagy elnezest kerek a tudatlansagomert.
Felverjuk a tojasfeherjet a cukorral es a vanilia bendovel. Kozben (lehetetlen!...probaltam:)) egy masik edenybe osszeontjuk a lisztet, kakaot, szodabikarbonat, sutoport es sot (!). Jol osszekavarjuk, es hozzaadjuk a tojasfeher habot. Hozzaontjuk a tejet. Ujra osszekavarjuk, majd kanallal (evok) kis kupacokat halmozunk a kibelelt suto alkalmatossagra, amiket lapogathatunk akar kor alakura is. Itt jott egy igen erdekes es szamomra meglepo trukk (de valoszinuleg csak nekem "uj a nap alatt"), meghozza a tesztakupacoknak vizbe martott kanal hattal (ilyenkor jol jonne az ekezet:)) valo lelapogatasa... amikor is nagy csodalatomra a kanal alatt a kis halmok nem terebelyesedtek (ertsd: szetfolytak), hanem egyenletes lett a felszinuk, es... nem kinlodok tovabb a leirassal, mert nem tudom leirni...aki probalta, az tudja, aki meg nem, itt az alkalom:)
Legnagyobb negyzet tepsimben 4x4 (16:)) kupi tolongott. Hagytam 170 fokon 12 percig sutkerezni oket (vagy mig ujjbeggyel valo erintes utan a teszta visszaugrik eredeti formajara- ez a magyar nyelv!:)) Majd jott meg egy tepsi kupac, majd meg egy fel.



A krem nalam "zacskobol" lett (mert epp volt), viszont a recepthez jar egy nagyon bonyolult krem is: habcsok alap, azaz 1 csesze porcukor es tojasfeherje (ismeretlen mennyiseg) felverve.



Igy hirtelen oriasi adagnak tunik, de a fogyasztoi igenyeket figyelembe veve... nem az:)
Mindenkinek nagyon izlett, igy tenyleg ajanlom, melegen es hidegen is!
(Remelem nem sikerult "tul" humorosra, de tenyleg nagyon jo a kedvem... annak ellenere, hogy most is esik:():)
U.I.: Holnap egy magyar klasszikus, utana egy torok (gorog, arab) finomsag, meg meg mas fincsisagok!:)

1 comment:

Fondantina said...

Az igen :) gyönyörűek a képek :D
rád kéne hagyjam a blogot én csak rontom a színvonalat amint olvashattad

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails