Sunday, December 20, 2009

Céklás és narancsos Chutney (olvasd: csatni)

 Chutney eredetileg egy indiai mártás amelyet húsok, halak, tészták,sajtok (főként penészes sajtok) illetve rizs mellé kínálnak, mintegy meggbolondítva az ízeket. A Chutney gyümölcsök, zöldségek, fűszerek es ecet keveréke. Aki már kóstolt indai ételt annak nem lesz meglepő a mártás fokozott fűszerezése.
A recept a romániai BBC GoodFood decemberi számából származik.

Hozzávalók 2 kg-hoz:
  • 1,5 kg cékla            
  • 3 hagyma                 
  • 3 alma                      
  • 3 narancs                 
  • 2 ek mustár mag       
  • 1 ek koriander mag  
  • 1 ek örölt szegfűszeg
  • 1 ek fahéj                 
  • 700 ml borecet        
  • 700 g cukor             
        Elkészítés:
  1. A céklát megtisztítjuk és kisebb kockacskára vágjuk.
  2. A hagymát picit nagyobbacska kockákra vágjuk.
  3. Az almát meghámozzuk és lereszeljük.
  4. A naracs héját megreszeljük és a naracs levét kifacsarjuk.
  5. Minden hozzávalót egy nagyobb edénybe teszünk és jól összekavarjuk.
  6. Kis tűzön egy órát forraljuk, ídőnként egyet kavarunk rajta.
  7. Közben az üvegeket kifertőtlenítjük: kimossuk és a kályhában szárítjuk kb 10-15 percet.
  8. Ha letelt az egy óra (kóstoljuk meg a céklát, hogy puhult-e) zárjuk le a tűzet. Hagyjuk hűlni kb 10 percet aztán tegyük az üvegekbe.
  9. Kihűlés után fogyasztható de az ízek körülbelül egy hónap után lesznek jól összeérve.
Jó étvágyat!


1 comment:

Orsibabba said...

Gyonyoruek lettek, ma frissitem a karacsonyi repertoart!:) amugy meg kaptam jopofa templateket, csak nem tom feltolteni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails