Friday, December 4, 2009

Bon-bon

Szijasztok kedves olvasok! Tarsszerkeszto lettem!:)... Ezutan Annacskahoz tarsulva en is irogatok a blogba. Es hogy ki lennek en? Heh, egy gasztromaniakus, megrogzott almodozo... talan ennyi eleg is...egyelore, aztan meg mindenki maga dontse el. Amellett, hogy imadok a konyhaban kreativkodni, imadom a karacsonyt es ugy altalaban az unnep koruli hangulatot, tehat mindenkepp igyekszem belopni a mi kis blogunkba ezt a bensoseges hangulatot. Mindenkinek edes keszulodest kivanok, remelem otleteimmel hozzasegitelek a karacsonyig hatramaradt ropke ido erdekesebb eltoltesehez!Elsokent egy olyan edesseget osztanek meg, amit most keszitettem eloszor, viszont mar keszulok ra par honapja (pontosabban miota raakadtam a hires kis receptre). Nos, nezzuk mirol is lenne szo... marcipanos meg miegymasos hazi szaloncukor...en csak marci bon-bonnak hivom oket. Mivel nem igazan volt meg idom, igy nem kiserleteztem sokat a hozzavalokkal, kisebb valtoztatasokkal keszitettem az eredeti, Dolce Vita-tol szarmazo receptet. Amugy keszites kozben meg ezernyi otlet ugrandozott a fejemben, de azokrol majd kesobb. Igy szol (az eredeti leirasban talalhatunk pontos mennyisegeket, viszont en nem mertem a hozzavalokat):
  • orolt mandula (kb 100 g)
  • porcukor (fele, haromnegyede a mandula mennyisegenek, 50-70 g)
  • viz, vagy tea (narancslevel is jo!),
  • izesitok: fahej, gyomber, vanilia kivonat, barmi amit szeretunk
  • bevonatok: etcsokolade (johet feher is), daralt dio, cukor diszek, barmi
A mandularol: meg nem terkepeztem fel a boltokat mandula ugyben, valoszinu, hogy keszen oroltet is lehet kapni, en viszont maradtam a jol bevalt szeletelt mandulanal (100g-os csomagban), amit egyszeruen kavedaralon porra oroltem. Ezutan ugyanigy jartam el a cukorral is. Az immar porcukrot a mandulahoz keverem, hozzaadom az izesitoket (a fentiekben emlitettekbol), es maris johet par csepp viz. Banjunk ovatosan a cseppekkel, es minden kis adag viz hozzaadasa utan alaposan gyurjuk ossze a "masszat", mert csak igy lehetunk biztosan benne, hogy meg igenyel vizet vagy sem. Ne ijedjunk meg, ha kezdetben kezelhetetlen, adagoljuk a folyadekot, amig egy, mar kezelheto, gyurhato masszat nem kapunk. Es mar kesz is a marcipan. Igazi sikerelmenyben lehet reszunk (nekem legalabbis nagyon az volt...eletem Elso Marcipanja:)) Ezutan mar igazan gyerekjatek, es meg csak most kezdodik az igazi jatek...ezutan mar csak kis formakat kell gyurnunk belole (en kis golyokat formaztam, de a lehetosegek... tudjatok, csak a fantaziank...:)) Johet a bevonas... az elso probalkozasnal nem volt kez alatt semmilyen csoki, meg egyeb luxussagok, ugyhogy egyszeruen diot apritottam, es abba hempergettem a kis labdacskakat. Nyomkodtam belejuk cukordiszeket (nem teljesen egeszseges fogsoruaknak nem ajanlom!-letesztelve: koszi apuu:)) Ezutan csomagoltam oket selyempapirba, es maris szallitottam oket az ajandekozando baratnomnek (haztuznezobe voltam hivatalos). Hat nem egyszeru? Kivancsi vagyok az elmenyeitekre!:)
Igy estem at a marcipan bon-bon tuzkeresztsegen, bevallom kicsit fuggony lettem, foleg, hogy tenyleg nagyon elegedett volt a vendegsereg. Igy az elso probalkozast kovette a masodik, aztan a tobbi... ket nap alatt tobb mint 4 adagot keszitettem ezekbol a mennyei gombockekbol:) Az soronkovetkezo kreativkodasaimhoz mar beszereztem a buvos etcsokoladet, azzal is eszemeletlenul jok lettek. De most hagyom hadd beszeljenek a fotok! Mindenkinek kellemes kiserletezest!:)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails