Hozzávalók:
·
500 g liszt
·
1 tojás
·
2-2,5 dl tej
·
2 evőkanál
cukor
·
Élesztő (kocka)
·
4 evőkanál
olvasztott vaj vagy margarin
·
Egy csipet só
·
Egy citrom
reszelt héja
·
Egy evőkanál
rum (rendes alkoholos rum, mivel így nem tud majd a tészta túl sok zsiradékot magába
szívni)
·
Olaj a
sütéshez (kb. 1-1,5 liter)
·
Porcukor
megszórni a fánkok tetejét
Elkészítés:
Első lépésként átszitáljuk a lisztet, majd körülbelül egy fél deci tejet
fellangyosítunk, belekavarjuk a cukrot és végül belemorzsoljuk az élesztőt,
hozzákeverünk még körülbelül két evőkanál lisztet és hagyjuk felfutni. Míg az
élesztő felfut, addig fellangyosítjuk a maradék tejet, lereszeljük a citrom
héját és felolvasztjuk a vajat vagy a margarint. A liszthez hozzáadjuk a
felfutatott élesztőt, a langyos tejet, a citrom reszelt héját és a rumot egy
robotgép segítségével vagy kézzel jól összedolgozzuk, majd lassan hozzágyúrjuk a
felolvasztott vajat, ha szükségesnek érezzük, még hozzágyúrhatunk egy kevés
lisztet. Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, a tésztát egy tálba
helyezünk, amit konyhai kendővel betakarunk és hagyjuk kelni körülbelül egy órát.
Ha a tészta legalább kétszeresére megkelt, akkor egy jól meglisztezett lapítón
kinyújtjuk körülbelül egy centiméter vastagságúra és kettőbe hajtjuk a tésztát,
majd újra egy centiméter vastagságúra nyújtjuk. Azért fontos, hogy a kinyújtott
tésztát kettőbe hajtsuk, majd újra kinyújtsuk, mert így fogjuk elérni azt, hogy
a fánkok közepén megmaradjon a fehér csík, amiről a szalagos fánk nevet kapta.
A kinyújtott tésztát kiszaggatjuk egy fánkvágó vagy pohár segítségével. A kisszaggatott
fánk tésztákat egy konyhai ruhára helyezzük, majd egy másik konyhai ruhával
letakarjuk és újból kelni hagyjuk körülbelül fél óráig. Felforrósított olajba
kisütjük a tésztákat, azért hogy a fánkok közepe is jól megsüljön mikor a
tésztát beletesszük lefedjük egy fedővel 1-2 percig, majd a fedő levétele után megforgatjuk a
tésztákat. A kisült fánkokat szalvétára kiszedjük, majd egy kis idő elteltével
megszórjuk porcukorral.
No comments:
Post a Comment