Monday, February 13, 2012

Szalagos Fánk



Hozzávalók:
·         500 g liszt
·         1 tojás
·         2-2,5 dl tej
·         2 evőkanál cukor
·         Élesztő (kocka)
·         4 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
·         Egy csipet só
·         Egy citrom reszelt héja
·         Egy evőkanál rum (rendes alkoholos rum, mivel így nem tud majd a tészta túl sok zsiradékot magába szívni)
·         Olaj a sütéshez (kb. 1-1,5 liter)
·         Porcukor megszórni a fánkok tetejét


Elkészítés:
 Első lépésként átszitáljuk a lisztet, majd körülbelül egy fél deci tejet fellangyosítunk, belekavarjuk a cukrot és végül belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk még körülbelül két evőkanál lisztet és hagyjuk felfutni. Míg az élesztő felfut, addig fellangyosítjuk a maradék tejet, lereszeljük a citrom héját és felolvasztjuk a vajat vagy a margarint. A liszthez hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a langyos tejet, a citrom reszelt héját és a rumot egy robotgép segítségével vagy kézzel jól összedolgozzuk, majd lassan hozzágyúrjuk a felolvasztott vajat, ha szükségesnek érezzük, még hozzágyúrhatunk egy kevés lisztet. Miután alaposan összedolgoztuk a hozzávalókat, a tésztát egy tálba helyezünk, amit konyhai kendővel betakarunk és hagyjuk kelni körülbelül egy órát. Ha a tészta legalább kétszeresére megkelt, akkor egy jól meglisztezett lapítón kinyújtjuk körülbelül egy centiméter vastagságúra és kettőbe hajtjuk a tésztát, majd újra egy centiméter vastagságúra nyújtjuk. Azért fontos, hogy a kinyújtott tésztát kettőbe hajtsuk, majd újra kinyújtsuk, mert így fogjuk elérni azt, hogy a fánkok közepén megmaradjon a fehér csík, amiről a szalagos fánk nevet kapta. A kinyújtott tésztát kiszaggatjuk egy fánkvágó vagy pohár segítségével. A kisszaggatott fánk tésztákat egy konyhai ruhára helyezzük, majd egy másik konyhai ruhával letakarjuk és újból kelni hagyjuk körülbelül fél óráig. Felforrósított olajba kisütjük a tésztákat, azért hogy a fánkok közepe is jól megsüljön mikor a tésztát beletesszük lefedjük egy fedővel 1-2 percig, majd  a fedő levétele után megforgatjuk a tésztákat. A kisült fánkokat szalvétára kiszedjük, majd egy kis idő elteltével megszórjuk porcukorral.




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails