Monday, July 12, 2010

Valami mas...meggy alatt:)


Meggyfelszamolasi akcio folytatodik.:) De mi is ez?!
Rizspuding. Mindig is ki szerettem volna probalni magam rizs desszert teren, egy ideje el is kezdtem a dokumentalodast, es igy megszuletett. Mint mar az elozokbol gondolhatjatok, az en csaladomban ritkan kerul hasonlo desszert a menure. Hogy miert, azt nem tudom, anyusom allitasa szerint o nem tudta soha jol megfozni a rizst...tejben. Oszinten szolva en is kicsit szkeptikus voltam e teren, meg hogy ebbol mi is fog kisulni...de a vegeredmeny bizonyitott. Az amugy eleg bonyolult izlessel rendelkezo csalad elegedett, en meg kicsit buszke vagyok magamra, mivel konkret recept nelkul dolgoztam, tobbnyire elozo tapasztalatokra alapozva.
Ugy gondoltam, szaraz felsorolas helyett inkabb a kalandos (huhhh, es izgalmas:)) elkeszitesi folyamatot osztom meg Veletek.
Az ugy kezdodott, hogy adott volt a szandek, a rizs, a kokusztejpor, a meggy, es a tej. Nameg 2 ora ebedig, ami akkor valt igazan fontossa, mikor a receptek tobbsege hatarozottan tobb idot igenyelt. Lerben sutve 2-3 ora (nyers rizst?!), rizsfozoben 2-3 ora... tobbsegeben ezekkel talalkoztam. Mivel ez nem passzolt semennyire az elkepzeleseimmel, gondoltam improvizalok. Igy kerult az edenybe 1 csesze (250 ml) rizs, 1 csesze kokusztej (kokuszporbol, mert itthon csak azt kapni), majd tovabbi 3 csesze tej, 1 kisebb rud vanilia belseje, es 4-5 evokanal cukor. Orzovedelem a tuzhely mellett (kb 1 ora), es folyamatos kavargatas. Szepen fott a rizs, de mivel meg nem tunt teljesen puhanak, gondoltam adagolok hozza meg egy kis tejet. De akkor beugrott, hogy mi lesz, ha a rizs megis meggondolja magat, es nem szivja magaba a tovabbi tejet?! Igy gondoltam egy mereszet, es egy kis vanilias pudingport szortam a tejbe, majd az egeszet a rizshez ontottem. Gyorsan elkavartam, es vartam. Es kavartam. A hatas nem maradt el, nemsokara szepen bevastagodott, es elfogadhato allagu lett. Hagytam pihenni, majd hutobe vele! Ebedre nem lett desszert (legalabbis hiddegen nem), de estere beigertem.
De hogy talaljam?! Mar lekestem a szetporciozast, maradt az, hogy majd talalas elott kiderul... Elkeszitettem a szirupot, ami egyszeruen csak meggy, fel tabla feher csoki, pici vaj, cukor es egy cseppnyi kirsch. Osszeforraltam, es kesz.
Talalas... a hutobol kiveve a rizs elegge makacsnak tunt, nem ugy neztem, mint ami szepen illeszkedne akarmilyen kisebb talkaba...ezzel elkestem. Es akkor ugrott be, hogy akar ki is borithatnam az edenybol, egy kozepes talra. Kessel meg kicsit hozzasegitettem a levalashoz, majd rovid edeny fenek utlegeles utan vegre kipottyant! Ezutan mar csak a nyakonontes (a pottyant rizset, a sziruppal:)) volt hatra. Es megvolt. Es tenyleg nagyon izlett mindenkinek.
Ti hogy vagytok a rizspudinggal?:)

5 comments:

Fondantina said...

:)) neztem a gasztro.blog.hu-n a receptet s nem vettem eszre h a mi oldalunkon van :))

ugyi :*

(mikor is jossz akk felem?)

Orsibabba said...

En is jartam mar igy parszor!:) Es olyan jooo...
Remelem ezen a heten osszejon!!!

Fondantina said...

:)) hat ma is akartam meg egy receptet kozze tenni de lattam hogy te is nekialltal s akk gondoltam h fogjam mara vissza magam kicsit :P maskor honapokig nem teszunk fel semmit s most hallomra:D de ugy elvezem

Fondantina said...

jah amugy szivesen latnalak szerdan :D s maradhatnal is egy par napot ha van kedved :D

Orsibabba said...

En is...nagyon!!! Remelem egyhamar nem allunk le! Jovok, ahogy tudok!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails