Sunday, July 11, 2010

Meggyes clafoutis atvaltozasok


A meggy alattomos kis csemege, es hogy miert mondom ezt? A hatalmas cseresznyeszemektol jollakottan indulunk piaci korutra, hogy valami uj predat fedezzunk fel. Es ekkor bukkannak elo a kis majd egyre nagyobb meggy hegyek. Kicsit szerenyebb meretekkel, de annal csabitobb szinekkel lopja be magat a szatyrunkba. Hazaerve nagy felindultsagunkban nekirohanunk, majszoljuk egy darabig, majd nehany nap elteltevel csendes feledesbe merul az ujonc bogyos (persze ha eleg nagy mennyiseget pakoltunk fel). Kicsit fanyar, kicsit savanyu, es savas, mindez tomenyen bezsufolva egy szemben... de mit is kezdjunk a nyar gyumolcsevel, ha mar a majszolason tul vagyunk?! Es ilyenkor jonnek a gyumolcsos desszertek, piskotak, lekvarok es befottek. Igy volt ez nalunk is... es hogy miert "fenszi" clafoutis? Mert francia es mert jol hangzik:) Es mert nagyon nagyon finom is, ezert lepirkalom:

Hozzavalok:
  • 6 tojas
  • 300 g vaj
  • 250 g cukor
  • 450 g liszt
  • 1 sutopor
  • 200 ml tej
  • 800 g meggy
Hogyan is?

Keresunk egy meretes tepsit, beleljuk sutopapirral. A sutot 180 fokon elomelegitjuk.
A tojasokat szetvalasztjuk, a feherjeket felretesszuk. A sargakhoz adjuk a vajat, a cukrot, es habosra verjuk. Ovatosan (nem ugy mint en--->lisztfelho) beleforgatjuk a lisztet es a sutoport, majd lassan hozzaadjuk a tejet, es addig keverjuk-kavarjuk, mig suru masszat kapunk (segedeszkoz: mixer:)).



Miutan ezzel mind megvolnank, elokeressuk a felretett feherjeket, es kemeny habot verunk. Vegul lassu mozdulatokkal osszeforgatjuk a feherje habot a masszaval. Ha barmilyen erdekes reakciot tapasztalnank a massza osszeallitasakor, csak maradjunk nyugodtak, a vegen minden osszeall (vicck):)



Mehet sutobe, de meg mielott bedobnank a sutobe, ne felejtsuk el a meggy gyumolcsot!:)




40 perc elteltevel viszontlatjuk az oriasbebit...kicsit mas formaban:)...megsulve, es nagyon nagyon finoman.
Ami az en tesztam atvaltozasat illeti, ismet kicsit csavarni akartam a dolgokon, igy eloszor egy karcsu"kalacs" (nem tudom igy mondjak-e) formaba tettem, majd formastol egy meretes tepsibe... sejtettem a katasztrofat... mert mi biztosabb elojel a katasztrofara, mint mikor a meggyes sutire nem fer ra a meggy?! vagy legalabbis rafer, de akkor a tesztarol kell lemondani?! Par perc sutkerezes utan a forma alatt tobb volt a teszta, mint magaban a formaban... lekonyultan kovettem a fejlemenyeket a sutoablakra tapadva. Sokaig nem birtam igy guggolni, igy surgosen kerestem egy valamivel szogletesebb es nagyobb! tepsit. Gyors mozdulatokkal szamuztem a tesztat a sutobol, egyenesen a tepsibe boritva. A teszta ennel boldogabb nem is lehetett volna! Kenyelmesen elterpeszkedett a nagy tepsiben, es ment is ujra sulni.
Hat igen, eleg kalandosra sikerult, de megerte, es en valahogy ezert csinalom. Kiserletezek, majd ha nem jon ossze...johet a hiba elharitas:), ami viszont nagyon szorakoztat.




Jo sutkerezest!:)

U.I.: Holnap ujabb meggyes es mas finomsagok!:)

3 comments:

Hinyenc said...

Megint nagyon szépet csináltatok!:)
Remek fotókkal körítve, gratula.

Fondantina said...

en vegul meggyel, cseresznyevel es ribizlivel csinaltam na meg tettem bele egy kis vaniliat is. jah es mar el is fogyott az oriasi adagod :P

Fondantina said...

en vegul meggyel, cseresznyevel es ribizlivel csinaltam na meg tettem bele egy kis vaniliat is. jah es mar el is fogyott az oriasi adagod :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails