Friday, June 11, 2010

Citromos torta fondanttal

Már nagyon rég készülök kipróbálni a fondantot, aztán múlt hétvégén nekiláttam :) ilyen lett az eredménye :D

Mindig problémám van azzal, hogy milyen legyen a piskóta, de ezúttal megtaláltam a tökéletes receptet, úgy hogy nem is írnám le inkább csak hivatkozom rá.  Szóval piskóta recept innen


A krémhez a  kedvenc citromos álom krémet készítettem el. Íme a receptje, amúgy csak ajánlani tudom bárkinek kicsi gyümölcsel desszertes tálakban tálalva, még panaszt nem kaptam rá csakis dícséretet. :D


  • 400 ml tejföl
  • 400 ml tejszín
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 9 evőkanál porcukor
Elöször is a tejszínből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a citrom héját, lévét és a porcukrot, majd végül a tejfölet, ezt mixer segítségével jól összedolgozzuk, aztán mehet pár órára a hűtőbe.


A fondant elkészítése:

  • 1 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál méz
  • körülbelül 500 g porcukor  
  • pár csepp citromlé  


Első lépésként egy sűrű szitán átszitáljuk, hogy még véletlenül se legyen csomós. Elhagyható ez a művelet, ha a cukrot akkor őröljük le, A zselatint a vízzel elkavarjuk, majd vízgőz felé tesszük és folyamatosan kavargatjuk addig amíg a zselatin teljesen felolvad. Majd hozzáadjuk a mézet és a margarint és ugyancsak vízgőz felett addig kavargatjuk míg a margarin is teljesen elolvad. Hozzáadjuk a pár csepp citromlevet. Ezután összedolgozzuk az így kapott folyadékot a porcukorral. Ez az a pont ahol én a kapott masszát türkízkékre színeztem, természetesen ez óhaj szerint másképp is szinehető. 


A torta összeállítása:

A tortát három részre vágtam és sárgabarck lekvárral kentem meg, majd erre tettem a citromos álom krémet, ezt ugyanígy minden szinten.  A tetejét és az oldalát csak citromos masszával kentem be. Erre jött a fondant. Egy laskasirítő segitségével a tortára helyeztem, elegyenesítettem és egy hófehér szalaggal díszítettem.




Fondantina

4 comments:

Hinyenc said...

huh, jol nez ki! meg ez az utolso foto is, a sodrofaval, a pottyos taroloval es a falon megbujo "keppel"!:)

Fondantina said...

koszi :D

Anonymous said...

Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy honnan származik ez a fondant recept? Sajnos nem találtam meg ezt az információt a blogodon.
Üdv
Flóra

Fondantina said...

Kedves Flóra,

pontosan nem tudom már megmondani, hogy honnan származik, arra emlékszem, hogy bárhol ahol utána néztem ezt találtam, plusz kiegészítettem a saját a tapasztalataimmal

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails