Tészta:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 2 tojássárgája
- 1,5 g friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 dl tej
- 1 ek tejföl
- egy csipet só
Töltelék:
- 120 g örölt dió
- 0,5 dl tej
- 120 g cukor
- 1 citrom héja
- 1 ek rum v párcsepp rum aroma
Elkészítés:
- A lisztet szitáljuk át, majd morzsoljuk össze a vajjal, ezután adjuk hozzá a cukrot és a sót.
- A tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és egy kanál cukrot adjunk hozzá. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kb 10 percig nőni.
- A lisztes keverék közepébe formáljunk egy üreget, ebbe tegyük a felfutatott élsztőt és a tojásokat.
- Ezután jól gyúrjuk össze. Formázzunk belőle nyolc cipót és tegyük hűvös helyre kb 20 percre.
- Míg a tészta kel, addig a a tejet fel forraljuk és ráöntjük a dióra, hozzáadjuk a cukrot és a rumot vagy rum aromát (lehet egy kis mézet is tenni bele).
- A nyolc kis cipó egyikét kisírítjük, úgy hogy kör formájú legyen, majd hat egyenlő részre osszuk el (hat hárömszöget kapunk, ha három átmérőbe vágjuk el).
- A háromszög alapjába teszünk egy teáskanálnyit a diós masszából és innen kezdjük el felcsavarni, ezután kicsit meggörbítjük, hogy kifli formát kapjnak. Ha mind a hat háromszöggel megtettük ezt akkor jöhet a maradék hét cipó amelyekkel ugyanígy járunk el.
- A kifik tetejét megkenjük tojás fehérjével és darált dióba forgatjuk.
- Előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük amíg szép világos barna nem lesz.
Jó étvágyat!
4 comments:
bocs a zavarásért, de a méretezés nem túlzás kicsit,talán elírás vagy vicc????
hát ízlés szerint lehet rajta változtatni így kb 7cm-esek lesznek a kiflik. Ha az adagra gondolsz akkor az elég nagy de nagy a család :)
150 kg friss élesztő? Biztos? Nem csak 1,5 dkg (15 g)? De így első olvasatra az összes dkg helyett csak grammot vennék 50 kiflihez, no meg hogy esély legyen rá, hogy összeálljon.
Szerintem Névtelen is erre gondolhatott...
juj igazatok van. köszi
Post a Comment